Dreptul muncii

Cel mai bun avocat pe litigii de munca din Timisoara – Ce facem în cazul în care suntem implicați într-un conflict de muncă de pe pozitia de angajat sau angajator



În domeniul dreptului muncii, biroul nostru de avocatură acoperă o gamă larga de servicii juridice, atât în materie litigioasă, cat și în materie disciplinară și contractuală.

Activiatea de consultanță, pe care o punem la dipsoziția angajatorilor în materia raporturilor de muncă se concretizează în furnizarea de opinii legale asupra abaterilor disciplinare și a cercetarii diciplinare prealabile, sancțiunilor disciplinare aplicabile, precum și a identificării corecte a tuturor măsurilor și procedurilor de urmat, în vederea evitării litigiilor subsecvente. Oferim angajatorilor servicii complementare,  constând în asistarea la negocierea și redactarea contractelor colective și individuale de muncă. De asemenea, rconcepem și redactam regulamente interne, fițe de post și coduri de conduită.

Un alt segment pe care îl acoperim în materia dreptului muncii vizează litigiile izvorate din raporturile de muncă. Sub acest aspect, asigurăm asistență juridică și reprezentare, atât pentru angajatori, cât și pentru angajati, în materia litigiilor de muncă (contestarea deciziilor de concediere, de aplicare a sancțiunilor disciplinare, actiuni în raspundere patrimonială).

Atunci când sa naste un litigiu de munca, pentru a obtine un rezultat bun intr-un conflict de munca indiferent de care parte a litigiului ne-am afla, angajator sau angajat este bine sa cautam si sa gasim cel mai bun avocat pe litigii de muncă cu care sa intram in contact. De cele mai multe ori o persoană sau o firma (societate, organizatie) implicată într-un astfel de litigiu va reusi să întoarcă situația în favoarea sa datorita faptuilui că partea adversă are un avocat mai slab pregătit în dreptul muncii ori nici măcar nu apelează la un avocat  care să îi susțină cauza.

Cel mai bun avocat pe litigii de munca din Timisoara – informatii de interes

 

Litigiile de muncă pot atrage în majoritatea situațiilor amenzi in cazul angajatorilor. și uneori sancțiuni părții perdante daca vorbim de angajat. Atata pentru angajat cat si pentru angajator (firma, societate, asociatie) un litigiu de munca este un factor de stress sau pierderi financiare sau de imagine. 

Cel mai bun avocat pe litigii de munca din Timisoara – Care sunt insă cele mai des intalnite in practica cauze ale declanșării litigiilor de muncă?

 

Neplata salariului. Cand vorbim de neplata salariului ne putem referi la reținerea fara o cauza justa (abuziv) și/sau in mod repetat a unei părți din salariul lunar cuvenit angajatului, neacordarea restului datorat de plată pentru munca efectuata în cazul încetării contractului individual de muncă,  reduceri fara temei (abusive) ale salariului din anumite motive invocate abuziv de către angajator, etc.

Toate situatiile de comportament abuziv al angajatorului pot duce la sesizări din partea angajatului către Inspectoratul Teritorial de Muncă și eventual ulterior, în situația în care litigiul nu se va rezolva pe cale amiabilă intre cele doua parti, la litigii in justitie prin actionare in judecată.

Neplata bonusurilor datorate asa cum sunt prevazute in clauzele contractuale. Bonusurile de performanta, măririle de salariu, primele condiționate de atingerea unor anumite tinte de performanta sau sporurile stabilite contractual au aceeași statut juridic precum salariul propriu-zis, neacordarea acestora îndrituindu-l pe angajat la unor actiuni  legale în vederea recuperării lor.

Nerespectarea de către angajator a zilelor libere legale ori a concediului de odihnă la care are dreptul angajatul sau a celui medical este o altă cauză a nașterii conflictelor de muncă intre angajat si angajator.

De asemenea, chemarea la munca obligatorie în zilele de repaos săptămânal, nerespectarea programului de lucru stabilit între părții sau impunerea efectuării de ore suplimentare fara acordul salariatului, chiar și în situația în care acestea sunt plătite conform legii, pot fi de asemenea cauze ale litigiilor de muncă intre angajat si angajator.

Alte motive care pot cauza conflicte de munca sunt: discriminările de gen, discriminari de rasa (rasiale), de orientare sexuală sau cea de statut social a angajatului.

 

Cel care reclama o situatie angajat sau angajator va aduce argumente in fata institutiilor de control ale statului (ITM – inspectia muncii) sau in instanta. Pentru clarificarea situatiei se vor administra probe cu inscrisuri, se audiaza martori, interogatoriul partilor

Consecinte ale litigiilor de munca

Litigiile de munca pot afecta imaginea angajatorului in raport cu actuali sau viitori angajati daca se dovedesc reale acuzatiile legate de actiuni ilegale sau imorale savarsite de angajator asupra unor angajati. Existenta unui climat litigious intre angajator si angajat poate duce la fluctuatii mari de personal sau chiar plecari voluntare si lipsa de candidati pentru posturile oferite in cadrul companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *