Drept administrativ

În raporturile cu autoritățile statului, oferim clienților noștri asistență juridică și reprezentare în toate etapele: administrative și jurisdicționale.

În acest scop, ne ocupăm de formularea plângerilor prealabile și a cererilor de chemare în judectă împotriva autorităților statului și de exercitarea căilor de atac împotriva actelor autorităților administrației publice locale sau centrale.

§ 2 Responses to Drept administrativ"

  • Borz Vasile spune:

    Buna ziua,ma numesc Borz Vasile si va rog frumos sa mi spuneti daca ma puteti ajuta si ce trebuie sa fac. Sotia mea a decedat in urma cu un an si jumatate si ca fiecare angajat a cotizat la pilonul 2 de pensie. Am facut succesiunea si impreuna cu fiica mea avem certificat de mostenitor. Fondul care administreza banii refuza sa ne dea banii spunand ca ii transfera in conturile fiecaruia la fondul la care suntem participanti. As vrea sa stiu daca acest lucru este legal,adica desi suntem mostenitori de drept noi nu putem sa beneficiem de mostenire cum vrem si suntem practic obligati sa respectam vointa altcuiva. Daca nu este legal atunci va rog sa faceti dumneavoastra demersurile ,bineinteles contra cost. Va multumesc.

    • Avocat Mihes Andreea spune:

      Mostenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru a primi toti banii cumulati, dupa decesul acesteia. Legea pensiilor private a fost modificata la finalul anului 2022 prin OUG 174/2022.

      Conform actului normativ, mostenitorii pot opta daca primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau in contul lor din Pilonul II.

      Articolul 38 se modifică și va avea următorul cuprins:
      Articolul 38
      (1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
      (2) Drepturile beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) sunt aceleași cu cele ale participanților la acel fond de pensii.
      (3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:
      a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
      b) plata unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant.
      (4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *