Cabinet de avocat Andreea Mihes asigura servicii de consultanta specializata si de asistenta si reprezentare in instanta pentru toate tipurile de cazuri de dreptul familiei: divort, partaj judiciar , exercitare autoritate parinteasca si cazuri internationale – precum divortul international, rapirea internationala de minori si altele asemenea.
Abordarea noastra ajuta clientul sa intelega procesul si implicatiile sale juridice si practice, astfel incat complexitatea, costurile si timpul necesar pentru solutionarea conflictelor sa fie cat mai reduse.
Asistenta si reprezentarea in instanta se axeaza pe solutii special concepute pentru fiecare caz in parte, plecand de la interesele si obiectivele clientilor si asigurandu-se mereu confidentialitatea si discretia cuvenita.
Divortul este o solutie daca starea relației maritale în care sunteți implicat și care din diferite motive nu mai funcționează, nu mai aduce fericire în viața ta, sau a voastră, nu mai poate continua. Pregătirea și experiența noastră ne ajuta să tratăm cu pricepere și tact aceste situații delicate, să înțelegem că rolul nostru în calitate de avocați specializați în divorțuri nu se limitează numai la reprezentarea juridico-legală, ci include ajutorul moral al clientului, sfaturi, o atitudine pozitivă față de viitor și reducerea/eliminarea sau gestionarea cu succes a stresului cauzat de divort. Sunt momente in viata în care cel mai sensibil lucru pe care îl putem face este să ne oprim, să încheiem o relație sau o căsătorie care nu mai functioneaza, protejând astfel nu numai bunăstarea noastră psihică și/sau materială dar și pe cea a copiilor. Acest pas pe care urmeaza sa-l faceti, al divorțului, deși obositor și bulversant,pentru majoritatea oamenilor, poate fi începutul unei noi perioade deosebit de frumoase în viața voastră.
Voi prezenta informații relevante si utile despre desfacerea căsătoriei aratand la fiecare pas de ce este important să apelezi la ajutorul unui avocat specializat și experimentat în divorțuri. Din punctul nostru de vedere, cel mai semnificativ avantaj în a apela la un avocat bun este simplitatea procesului, reducerea considerabilă a timpului, a stresului și oboselii specifice, ajutorul moral și intelectual dat de o persoană care a trecut prin multe cazuri asemanatoare cu al tau. Experiența este un avantaj hotărâtor, indispensabil, pentru buna desfășurare a procesului de separație practică și legală.
Conform Codului Civil in vigoare, casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie in scopul intemeierii unei familii. Este considerata o uniune pe viata ce nu poate inceta decat prin modurile prevazute de lege, anume prin decesul unuia dintre soti (sau declararea judecatoareasca a decesului) sau prin desfacerea casatoriei, in conditiile legii Datorita importantei efectelor in plan juridic si social a familiei, atat incheierea casatoriei cat si desfacerea ei se poate realiza numai in cadrul normat de lege, obligandu-i astfel pe soti (sau pe viitorii soti) sa inteleaga importanta momentului si a deciziilor lor. Legea ii face atenti pe subiecti in privinta seriozitatii deciziilor pe care le iau in aceste privinte (separatia, divortul, partajul bunurilor, custodia copiilor, etc.) si consider ca este bine sa apelati la sfatul si reprezentarea unui avocat bun, specializat in astfel de cazuri.
Conform codului Civil (Art. 373) divortul poate avea loc in prin una dintre urmatoarele patru cazuri expres prevazute de lege:
- Prin acordul sotilor, fie la cererea ambilor soti, fie la cererea unuia dintre soti acceptata de celalalt;
- Din motive temeinice, motive din cauza carora raporturile dintre soti sunt grav afectate si continuarea casatoriei este imposibila;
- La cererea unuia dintre soti dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani;
- La cererea acelui sot a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele de divort
Desfacerea casatoriei pe cale judiciara:
In cazul divortului prin instanta, in ceea ce
priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala sa
solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al
sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei
Judecatorii.
Desfacerea casatoriei pe cale administrativa
In baza Codului Civil, in cazul divorturilor prin
acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat
casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei
locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai
intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii
de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz,
notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens,
consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca depunerea cererii de divort se poate face, in
anumite situatii, si prin mandatar, la termenul de verificare a
consimtamantului, prezenta ambilor soti este necesara.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare
civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa
faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra
unui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul de stare civila sau, dupa
caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si
indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Potrivit prevederilor art.
38. din Codul Civil: Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului
asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.